top of page

Viltwallenbergare

med whiskylingon och rosmarinpotatis


Detta är ett recept från Buffé nr 11 2011 

Ingredienser (För 4 portioner)

•400 g kall viltfärs eller nötfärs
•2 dl frysta, tinade lingon
•1/2 dl socker
•2 msk whisky (kan uteslutas)
•1 påse delikatesspotatis (à 900 g)
•ca 2 1/2 msk hackad färsk rosmarin
•3 äggulor
•1 dl vispgrädde
•1 dl ströbröd
•ev saltgurka till servering
•olivolja
•smör
•salt
•flingsalt
•nymalen svartpeppar 



Så här gör du

1.Sätt ugnen på 225°C.

2.Blanda lingon, socker och whisky i en liten skål. Låt stå och dra.

3.Skär potatisen i halvor och lägg i en långpanna. Ringla över olja och strö över rosmarin och flingsalt. Blanda väl. Rosta i ugnen ca 30 minuter, tills potatisen är mjuk och fått fin färg, rör om efter halva tiden.

4.Blanda snabbt ihop den kylskåpskalla färsen med äggulor, salt och peppar. Färsen måste hållas så kall som möjligt. Rör i lite grädde i taget, men arbeta inte smeten för mycket.

5.Forma stora portionsbiffar med blöta händer. Vänd dem i ströbröd. Stek på medelvärme i smör tills de är genomstekta i en stekpanna, ca 6 minuter på varje sida.

6.Servera wallenbergarna med de rårörda whisky lingonen, rosmarinpotatisen och ev saltgurka.

bottom of page